Derfor er forbud mod sankthansbål nødvendigt

Den ekstreme tørke betyder, at mange danskerne må undvære sankthansbålet i år. Afbrændingsforbuddet er ifølge DBI en god og nødvendig beslutning.
Profilbillede
dato

Tørkeperioden medfører, at en brand breder sig ekstremt hurtigt. DBI støtter op om afbrændingsforbuddet og tilbyder værdifulde råd til at forhindre brande i det yderst tørre sommerland.

De danske beredskaber har den 19. juni indført et forbud mod afbrænding på sankthansaften i alle kommuner vest for Storebælt samt på Bornholm og i dele af Vest- og Nordsjælland. DBI - Dansk Brand- og Sikringsteknisk Institut støtter op om forbuddet mod åben ild udendørs.

Den ekstremt lange tørkeperiode medfører både en øget risiko for brande og en større spredningsfare for allerede eksisterende brande.

Derudover er beredskaberne ikke i stand til at håndtere det store antal samtidige brande, som sankthansbålene fredag kunne medføre. Hvis en brand skulle opstå, kan brugen af slukningsvand også udgøre en udfordring i en tid med generel vandmangel.

Derfor er det afgørende, at borgerne tager forbuddet seriøst og følger det.

Afbrændingsforbuddet betyder, at det ikke er tilladt at

  • tænde bål – heller ikke i bålfade eller på faste bålpladser
  • afbrænde haveaffald
  • ryge i naturen
  • grille (tjek dog lokale forhold)
  • affyre fyrværkeri, medmindre du har en særlig tilladelse
  • bruge ukrudtsbrændere, gasbrændere og værktøj, der producerer gnister.

”Det er ikke for sjov, at forbuddet er udstedt. Selvom nogle steder har fået regn, skal der meget lidt til, at en glød fra et bål starter en kæmpe naturbrand,” siger Marcello Francati, der er brandteknisk rådgiver i DBI – Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut og med en lang karriere i beredskabet bag sig.

Under henvisning til paragraf 5 i Afbrændingsbekendtgørelsen har de individuelle kommuner beføjelse til at anmode det lokale beredskab om at indføre et forbud mod afbrænding. Et sådant forbud bliver altid betragtet som en sidste udvej for at forhindre tab af liv og værdier som følge af brande. Den ekstreme tørkeperiode kræver imidlertid også effektive og håndgribelige tiltag.

Kilde: DBI
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.