KonditorBager i Haarby giver brød efterspurgt vitaminindsprøjtning

Profilbillede
Karoline Andersen

En undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse viser, at knap hver 5. dansker, der ikke tager vitamintilskud, har mangel på D-vitamin. Nu anvender KonditorBager i Haarby specialudviklet gær med D-vitamin i deres brød.

Det er nok de færreste, der forbinder et besøg hos bageren med kosttilskud. Ikke desto mindre er det nu en realitet, når KonditorBager på Algade fremover vil bage alle deres brød med et ekstra skud D-vitamin. Efter et vellykket forsøg med chufabrød, der er fem brød bagt med en specialudviklet gær med D-vitamin i, har KonditorBagers bagerier siden december gjort brug af den specialudviklede i gær i deres brød.

"Vi vil gerne være på forkant med nye ingredienser og samtidig være med til at øge sundheden, når vi har mulighed for at gøre det uden at gå på kompromis med kvaliteten. Det har vi tidligere vist, at vi kan, med vores chufabrød, hvor to skiver af brødet dækkede 30 procent af det daglige D-vitaminbehov. Gæren fungerer så godt i vores brød, at vi nu bruger det i alle vores brød", siger Morten Lapholm, der er direktør i KonditorBager.

KonditorBagers beslutning om at opgradere brødene med ekstra D-vitamin sker samtidig med, at Fødevarestyrelsen i december ændrede anbefalingerne for indtagelse af D-vitaminer.

Ny gær – samme gode smag
Selvom brødene hos KonditorBager får en vitaminindsprøjtning, kan kunderne ifølge Allan Ringe, der er bagermester i KonditorBager i Haarby, se frem til den samme gode smagsoplevelse, de er vant til.

"Kunderne kan trygt stole på, at brødene smager lige så godt, som de plejer. Jeg har lavet flere testbagninger og sikret, at vi stadig har den samme gode smag, selvom der nu er lidt flere vitaminer i brødene", siger Allan Ringe. 

Flere vitaminer i vores fødevarer
De ændrede anbefalinger for D-vitamin kommer som følge af en ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse, der viser, at næsten tyve procent af befolkningen lider af mangel på D-vitamin om foråret. Det svarer til 8173 af borgerne i Assens Kommune. Konsekvensen af D-vitaminmanglen kan blandt andet være knogleskørhed i alderdommen.

Med brugen af den specialudviklede gær kan KonditorBager i Haarby vise sig frivilligt at komme et nyt tiltag i forkøbet. Ifølge en rådgivende gruppe, som Fødevarestyrelsen har nedsat, vil den bedste måde at komme manglen på D-vitamin til livs på nemlig være at pålægge fødevareproducenter at tilføre deres produkter D-vitamin. En løsning som DTU Fødevareinstituttet testede i 2011 med beriget mel, hvor forsøgsdeltagerne opbyggede gode D-vitaminniveauer.

Fødevarestyrelsens nye anbefaling for D-vitamin er, at alle voksne og børn over fire år opfordres til at tage D-vitamin som kosttilskud i vinterhalvåret.

Kilde: Epicent.dk